Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Украйна обяви за незаконен премиера на Кримската република

| обновено на 01.03.14 в 15:21
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за обявяване за незаконно на назначаването на проруски премиер в Кримската автономна република.

Сергей Аксьонов беше избран на поста, след като по-рано тази седмица въоръжени мъже поеха контрола над регионалния парламент. Според президентския указ решението нарушава украинската конституция. 

Руски военни части вече охраняват важни сгради в Крим, а референдумът за по-голяма независимост на автономната република ще се проведе на 30 март. Референдумът първоначално беше планиран за 25 май - в същия ден, когато трябва да се проведат избори за президент на Украйна, но сега провеждането му ще бъде ускорено и ще се състои на 30 март.

Междувременно стана известно, че проруските власти в Кримската автономна република са се договорили с Черноморския флот на Русия да охраняват сградите на полуострова заедно.

Според украински военен източник руски военни части се опитват да поемат контрола и над база за противовъздушна отбрана. 

Русия отказва да води преговори с Украйна с уговорката, че се гарантира териториалната цялост на страната. Това е заявил украинският външен министър Андрий Дешчица, цитиран от Интерфакс. Много сме разтревожени от днешната информация, че Русия е отказала да участва, казал министърът. Киев поиска консултации с Москва, след като я обвини, че разполага свои военни в Кримския регион.

Западът изрази нарастваща загриженост за ситуацията.

Британският външен министър Уилям Хейг е разговарял с руския си колега Сергей Лавров и призовал за уважение към независимостта на Украйна. Френският премиер Жан-Марк Еро също настоя териториалната цялост на Украйна да бъде зачитана. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер изиска пълна прозрачност на маневрите на руските части в Крим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44