Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската православна църква отбелязва Неделя Сиропусна, известна още и като Неделя на опрощението

неофит видин
Снимка: РАДИО ВИДИН

Днес Българската православна църква отбелязва Неделя Сиропусна, известна още и като Неделя на опрощението. Софийското духовенство, начело с патриарх Неофит, ще се събере, по традиция, в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя”, където ще бъде отслужена вечерня.

Непосредствено след вечерното богослужение в 18 часа столичната митрополитска катедрала  “Св. Неделя” ще започне и взаимното опрощаване.  След като поискат прошка от Бога духовниците и миряните взаимно ще си подадат ръце с думите „Простено. Прости!”  По традиция пръв Предстоятелят на БПЦ патриарх Неофит, а след него и останалите духовници, смирено ще поискат прошка от своето паство. Неделя на всеопрощението не е иначе на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди великден,винаги в неделя. 

Традицията на опрощението се спазва и в средните и висши богословски учебни заведения, където преподаватели и ученици и студенти искат един от друг опрощение. 

Искането на прошка неотменно присъства и празничната обредност в дома на този ден. Младите семейства търсят прошката на по-възрастните си родители и гостуват с подаръци на кумовете, прекадява се къщата, прави се пита, която стопанинът на къщата разчупва, раздават се парчета на всички, пак с прошка и благословия. Характерно за празника е и ритуалното прескачане на разпалени огньове, което на много места се практикува и до днес.

В Троян ще отбележат Сирни заговезни с традиционния маскарад „Ялова сватба" и дефиле, праде кореспондентът на БНР Пламен Христов. В празничната програма, която ще започне следобeд в квартал „Лъгът“, ще участват читалищни самодейни състави от региона и духовия оркестър „Заедно“ от Троян. Ще бъдат организирани конкурс за най-оригинален карнавален костюм, забавни игри, амкане на халва, въртене на уруглювици, прескачане на традиционния огън и дърпане на въже. Кметът Донка Михайлова ще посрещне сватбарите със собственоръчно приготвена баница, след което от площада в центъра на града ще тръгне дефилето с маскарадните костюми. 

Около 230 кукери ще участват в традиционния кукерски празник Песпонеделник в родопското село Широка лъка, съобщава кореспондентът на БНР Радостина Чернокова. Маскарадната дружина на широколъшките песяци е съставена от 25 човека, само мъже, като традицията се предава от баща на син, каза ръководителят Стоил Калфов. Млади момчета, много запалени, ентусиазирани, ще излезнат из селото и ще възвестят началото на кукерските празници. Двойната маска си е от старо време, едно време. Възстановена е. Другите маски са си характерни за широколъшките кукери, облеклото, вълнениците, маските от кожи.Традиционният празник се е превърнал в пищна туристическа атракция както за Широка лъка, така и за околните села от района.

\Общоградско тържество "Заговезни - ден за прошка" ще се състои в Разград. В град Мартен, Русенско, ще бъде запален и ритуален огън.  В Малко Търново ще посрещнат белия кукер, свързан със Сирни Заговезни. По време на празника ще се състои творческа работилница, част от проекта "Магията на древността и красотата на природата от Бургаския залив до Странджа". За 39-и път в село Айдемир ще се състои кукерски фестивал, характерно за който е, че освен традиционните кукерски игри се представят и живи сатирични картини за злободневни събития. Дружеството на рускоговорещите граждани "Възход" ще представи обичая "Масленица" в Плевен с песни, танци и традиционни руски ястия. Очаква в празника се да се включат много руснаци, живеещи в района, заедно със своите семейства. Традицията повелява да бъде запалено сламено чучело, облечено в женски дрехи, за да се прогони зимата и да се пробуди природата от зимен сън.


От понеделник започва най дългия пост в богослужебния календар на БПЦ – Великденския, които продължава близо два месеца.

Тази година Възкресение Христово отбелязваме на 20 април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44