Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери осъди "руската инвазия и окупация на украинска територия"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В официално изявление Държавният секретар на САЩ Джон Кери осъди „руската инвазия и окупация на украинска територия“. Тоя каза, че това е нарушение на международното право и тези действия са заплаха за мира и сигурността на Украйна и региона. Според него опасенията на етнческите руснаци в района трябва да се разрешат по начин, който не нарушава суверенитета и териториалната цялост на Украйна.  Кери допълни, че ако Русия не поеме стъпки за деескалиране на напрежението това ще окаже ефект на отношенията й както със САЩ, така и с международната общност. Изявлението на държавния секретар се появи малко след като американският президент Барак Обама в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин е подчертал , че действията на Русия нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Според Белия дом, в разговора, продължил 90 минути президентът Обама е призовал Путин да изтегли руските войски от Крим и да ги върне в базите им. В противен случай Русия рискува да бъде изправена пред политическа и икономическа изолация и пред възможността за оттеглянето на участието на САЩ в срещата на върха Г-8, която е планирана за месец юни в Сочи. 

Според Кремъл пък, Путин е определил ситуацията в Украйна като „необичайна“, за която са виновни украински „ултранационалисти“, зад които стои подкрепяното от САЩ правителство в Киев. Според него те застрашават „живота и здравето на руските граждани“ в Крим.

По-късно, по време на извънредно заседание на Съвета за Сигурност на ООН американският посланик там Саманта Пауър ясно изрази официалното американското становище:

Време е да се сложи край на руската интервенция в Украйна. Руските военни трябва да се оттеглят, стремежите на украинския народ трябва да бъдат респектирани и трябва да се даде възможност на политическия диалог да продължи.

Руският й колега Виталий Чуркин отговори, че пътят за решаване на кризата се крие във връщането към записаното в споразумението от 21 февруари и създаването на правителство на национално обединение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44