Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ предложиха на Съвета за сигурност на ООН изпращане на международни наблюдатели в Украйна

оон лого;ооноон

На заседанието на Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати предложиха незабавното изпращане на международни наблюдатели в Украйна. Според постоянния представител на Вашингтон в световната организация Саманта Пауър, подобна стъпка ще позволи да бъде установено реалното положение на нещата и ще намали напрежението на Кримския полуостров.  

Американският президент Барак Обама проведе телефонни разговори и с френския си колега Франсоа Оланд, и с канадския премиер Стивън Харпър. Трите страни са се договорили за координирани действия, включително чрез международните организации, във връзка със ситуацията в Украйна. Отава отзова посланика си в Москва заради кризата. Канада няма да участва и на заседанието на Г8 през юни под председателството на Русия. Вашингтон отложи приемането на решение за присъствието на Обама на форума. 

Посланиците на страните членки на НАТО ще проведат среща в Брюксел, посветена на Украйна. Срещата ще бъде последвана  от заседание на комисията НАТО-Украйна. Началникът на Главното управление на украинската служба за сигурност в Крим Генадий Калачев обяви, че подава оставка. Според информация на телевизия "Русия 24", контролът над сградата е поет от  местен отряд за самозащита. Пред руското посолство в Киев се провежда митинг с искане за прекратяване на руската агресия, обяви депутатът от партия УДАР Юрий Савчук. Според него, пред сградата има около 300 души, но броят им расте постоянно.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44