Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уилям Хейг отива в Киев, за да обсъди как да бъде намалено напрежението между Украйна и Русия

Уилям Хейг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският външен министър Уилям Хейг ще бъде днес в Киев, за да обсъди как да бъде намалено напрежението между Украйна и Русия. Обединеното кралство беше сред първите, които осъдиха взетото в събота решение на парламента в Москва за изпращане на военни части на украинска територия. Посещението е дипломатически ход, който цели да покаже на Кремъл, че Европа и Съединените щати твърдо подкрепят новите власти в Киев и международната общност няма спокойно да приеме руска военна намеса в Крим.

Великобритания бе сред инициаторите на това Съветът за сигурност на ООН спешно да обсъди положението в Украйна и преди Уилям Хейг да замине за Киев Лондон отправи ясно предупреждение към Русия. Премиерът Дейвид Камерън заяви, че светът внимателно наблюдава какво се случва в Украйна и каза, че няма никакво извинение за външна военна намеса в страната.

Британският външен министър също изтъкна, че украинският суверенитет над Крим трябва да бъде уважаван и рязко осъди опитите на Русия да използва военните си части, разположени там.

Уилям Хейг каза, че при днешните си разговори в Киев ще обсъди и как Лондон може да помогне да бъдат върнати незаконно придобити украински авоари, държани както във Великоритания, така и в други страни. Той посочи, че ЕС трябва спешно да съгласува мерки срещу бивши украински управници, заподозряни в „изпиране на спечеленото от корупция“.

Той добави, че сред мерките за стабилизиране на Украйна, за които ще говори в Киев, е и предоставянето на международна икономическа помощ, както и гарантирането на правата на руското малцинство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44