Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расмусен обвини Русия, че с действията си в Украйна нарушава хартата на ООН и заплашва мира в Европа

| обновено на 02.03.14 в 18:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обвини Русия, че с действията си в Украйна нарушава хартата на ООН и заплашва мира в Европа. Изявлението му беше дадено в Брюксел, където започна извънредно заседание на Северно-атлантическия съвет. Расмусен заяви, че е свикал това заседание заради военните действия на Русия на украинска територия и заради заплахите на президента Владимир Путин към една суверенна нация:

Това, което Русия прави в Украйна сега, нарушава принципите на хартата на ООН. То заплашва мира и сигурността в Европа. Русия трябва да прекрати военните си действия и заплахите си, подчерта генералният секретар на Алианса.

Той добави, че НАТО подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и правото на нейните граждани да определят бъдещето си без намеса отвън. Расмусен подчерта и нуждата Украйна да продължи да спазва демократичните права на всичките си граждани, и да гарантира, че правата на малцинствата са защитени.

Украйна е наш съсед и ценен партньор на НАТО, призоваваме всички страни в конфликта да продължат с усилията за изход от тази опасна ситуация. Призовавам, особено Русия, да намали напрежението, заяви генералния секретар на пакта.

Расмусен председателства заседанието на Северноатлантическия съвет на ниво посланици на 28-те страни-членки. След него в Брюксел предстои и заседание на комисията НАТО-Утрайна.

Полският външен министър Радослав Шикорски съобщи, че е поискал от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да се намеси в защита на териториалната цялост на Украйна и да предотврати ескалация на конфликта. Друг европейски дипломат, който участва в постигането на споразумението между власт и опозиция в Киев - германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер, определи пътя на повишаване на напрежението като много опасен. Той написа в профила си в социалната мрежа, че обрат все още е възможен, и че все още има шанс да се избегне ново разделение на Европа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44