Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит ще отслужи молебен по повод Трети март

 И тази година честването на Националния празник ще започне в православните храмове на страната.

В  Храм-паметника „Св. Александър Невски” ще бъде отслужено специално богослужебно последование, по време на което Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и духовенството ще възпоменат Царя Освободител и всички руски, румънски, финландски, украински, белоруски воини, както и български опълченци, загинали за Освобождението на страната ни в Руско-турската освободителна война. Ще бъдат отправени и благодарствени молитви към Бога за великия дар на свободата след петвековно чуждо иго и ще бъде изпросено Божието благословение за благопреуспяването на българския народ.

Това богослужебно последование е съставено по решение на Св. Синод специално за случаите, когато, както тази година, Националният празник 3 март се пада в първата седмица на Великия пост, когато не се разрешават заупокойни служби. 

След последованието, под празничното биене на камбаните на Патриаршеската катедрала, в литийно духовенството и миряните, начело с  Патриарх Неофит, ще се отправят към паметника на Царя Освободител, където ще поднесат венец и цветя. 

Митинг шествие по повод Националния празник организира партия Атака днес от 11,30 часа от Националния дворец на културата до  Катедралния храм "Св. Александър Невски".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44