Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тържествен митинг и поклонение ще се състоят пред Паметника на свободата на Шипка

shipka
Снимка: БГНЕС

Тържествен митинг и поклонение ще се състоят пред Паметника на свободата на историческия връх Шипка.

Традиционно днес на Шипка ще се съберат туристи от всички краища на България, участници в празничните походи. Габровската група след тридневния ски-преход с начална точка хижа Плевен ще развее трибагреника горе на върха, както всеки път на 3-ти март през последните 30 години, разказва един от ентусиастите Атанас Сидеров:

Този зимен преход е извънредно труден. Денивелацията е голяма и е лавиноопасно. Но е интересно. Хубаво е.

Вие посвещавате това постижение на националния празник?

Разбира се. Затова, тъй както са минали всички българи, даже те са били въоръжени, били са с товари, с оръдия, с всичко. Значи те са успели да го направят в името на свободата, та ние в името на тяхната памет.

  В честването на историческия връх ще се включат и патриотите от дружество "Традиция", облечени в униформи на български опълченци.

България се нуждае от повече българи по дух, а не по паспорт, казва Димо Славчев - потомък на един от участниците в боевете за Шипка:

Аз имам прадядо, който е участвал в боевете на Шипка. Георги се е казвал. Върнал се е жив в родните си земи в днешна Беларус. Получава орден "Георгиевски кръст". Това, което ни кара да почитаме предците си е, че независимо дали са имали личен избор или не дали да участват в една или друга война, те са го правели очевидно от сърце.

Във връзка с честванията между 8 и 14:30 ч. днес през Шипченския проход ще бъдат пропускани само автомобили с участници в тържествата, както и организиран междуградски превоз.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44