Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Чикаго отбелязаха 3-ти март

Ниските температури, достигащи с ледения вятър до -20 градуса по Целзий, не изплашиха българите в Чикаго. Деца и родители от деветте български училища и много още сънародници се събраха на площад "Дейли" в неделния ден, за да видят издигането на българския трибагреник, да чуят българския химн и да продължат традицията за Трети март - във Ветровития град да се чества  Денят на България.

За първи през 1960 тогвашният кмет на Чикаго Ричард Дейли, впечатлен от срещата си с група български имигранти и от героичната история на родината ни, издава специална Прокламация, с която обявява 3 март за Български ден и разрешава издигането на знамето в центъра на града. След няколко години ритуалът е забравен, за да бъде възстановен през 2007 година отново.

Днес кметът на града Рам Емануел, както и губернаторът на щата Илинойс Пат Куин, изпращат специални поздравления към близо 200 000-та българска общност тук. Генералният консул на България Симеон Стоилов приветствува присъстващите на площад "Дейли" вчера и към традиционното "Честит празник" добави: "Продължавайте да бъдете горди и достойни българи, независимо къде сте по-света. И нека да научим нашите деца да разпознват България!"

Смразяващите температури принудиха присъствуващите да съкратят програмата, която бяха подготвили децата, но въпреки това чухме и "Аз съм българче", и "Опълченците на Шипка", заедно с очарователните Ани и Самуил запяхме и "Тих бял Дунав". Американецът Боб Съливан ни поздрави с едно невероятно изпълнение на чист български език на "Хубава си моя горо", а за финал се завъртя и едно нашенско хоро.

В неделния ден, изпреварварвайки с часове празника, 3-ти март отбелязаха и българите в Бостън, Сиатъл, Детройт, Синсинати и Сан Франциско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44