Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почете загиналите войни в Руско-турската освободителна война

В Храм-паметника "Св. Александър Невски" патриарх Неофит отслужи възпоменателно богослужение за загиналите войни в Руско-турската освободителна война през 1877-78 година.

Много преди да започне възпоменателната служба в Храм-паметника “Св. Александър Невски“ бяха пристигнали вярващи, дипломати и общественици, за да отдадат молитвена почит към загиналите герои в Руско-турската освободителна война. Патриарх Неофит лично водеше богослужението  и молебена. Тъй като днес е първият ден от Великденския пост, Светият синод определи специално богослужебно последование  за случаите, когато, както тази година, Националният празник Трети март се пада в първата седмица на Великия пост и не се разрешават заупокойни служби. В словото си Негово Светейшество патриарх Неофит подчерта голямото значение на акта на Освобождението на страната от османското робство: 

Днес, в православните храмове на сводна и признателна България отправяме молитва към Бога да спомене в своето царство Царя Освободител Александър Втори и хилядите руски, украински, беларуски, румънски и фински войни и български опълченци, пожертвали живота си за освобождението на поробеното ни отечество. На 3-ти март отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни войни и поборници, драгоценни жертви за всяка педя българска земя.   На Трети март отдаваме особена почит пред паметта и подвига на всички знайни и незнайни войни - драгоценни жертви за всяка педя българска земя. Техните паметници, братски могили и паметни плочи, белязали победния ход на руската армия и нейните съюзници, днес ще бъдат обсипани с венци и цветя от признателния ни народ. Поклон пред силата на духа и героизма на всички взели участиес оръжие и перо в тази повсеместна борба за нашето освобождение! Нека не забравяме техния пример!

След  молебена за българския народ , вярващите, семинаристи и църковния клир  се отправиха паметника на Царя Освободител със специално литийно шествие, водени от патриарх Неофит, където поднесоха венец и цветя от името на Българската патриаршия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44