Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски военни самолети са нарушили въздушното пространство на Украйна два пъти тази нощ

Снимка: Дневник

Руски военни самолети са нарушили въздушното пространство на Украйна два пъти над Черно море тази нощ, предаде Ройтерс. Същевременно руски военни продължават масово да дебаркират в Крим, с което нарушават международни споразумения, заявиха украинските граничари.

През последното денонощие в Крим се приземиха 10 руски бойни хеликоптера и 8 транспортни самолета, без Украйна да бъде предупредена.  Според украински граничари, от 1 март в пристанище Севастопол са влезли и 4 руски бойни кораба от Балтийския флот.  Неизвестно чии войници, действащи в полза на местните проруски власти, поеха контрола над част от Крим и обсадиха украинските войници в техните казарми, посочва АФП.  Според министерството на отбраната в Киев, Русия вече е увеличила с 6000 души военното си присъствие в Крим. Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за освобождаването на Пьотр Зима от длъжността началник на управлението на Службата за сигурност на Украйна в град Севастопол. Причини не са посочени.

Лидерите на държавите от Г-7, както и председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет разпространиха обща декларация, в която осъждат Руската федерация за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Те отбелязват, че действията на Русия са в противоречие с нейните задължения по Хартата на ООН.  Лидерите отбелязват, че те противоречат на принципите и ценностите на Г-7 и Г-8. "Затова засега решихме да преустановим участието си в подготовката на насроченото през юни заседание на Г-8 в Сочи, докато обстановката не се промени, така че Г-8 да може да приеме смислени решения", се посочва в текста. Русия определи тези изявления като "емоционални".

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова да бъде гарантирана независимостта на Украйна и поиска от Русия да се въздържа от предприемане на действия, които биха могли да доведат до ескалация на кризата.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44