Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от ЕС обсъждат ситуацията в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С призиви за намаляване на напрежението и за диалог между Русия и Украйна в Брюксел започна извънредно заседание на Съвета на външните министри от Европейския съюз. При пристигането си някои от тях не изключиха дискусии за санкции срещу Русия.

Присъствието на руски войски в Крим е агресия срещу суверенна стана и нарушение на международното право, смятат повечето външни министри. Очакванията от срещата им са да бъде формулирана обща европейска позиция и да се потърсят варианти за пряк диалог между Киев и Москва с международно посредничество. Преди заседанието върховният представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви:

Абсолютно трябва да видим успокояване на обстановката. Целта на съвета ни днес е да обсъдим политическите проблеми и да продължим с подкрепата си за народа на Украйна.

Очаква се в следващите часове външните министри да говорят и за възможностите за спешна финансова подкрепа за украинската икономика. Акцентът обаче ще е политическата ситуация, като някои от първите дипломати допуснаха обсъждания за евентуални санкции срещу Русия, ако тя продължи с агресивните си действия.

Всички тези въпроси са били дискутирани преди заседанието от постоянните представители на 28-те. Прогнозите са, че днес ще бъде приета декларация в подкрепа на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, която ще съдържа и призив за прекратяване на конфронтацията и решаване на проблемите по дипломатически път. Според кулоарните информации при необходимост в следващите дни може да бъде свикана и извънредна среща на държавните и правителствените ръководители.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44