Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йовчев: Трайното решение на кризата в Украйна ще отнеме време и регионът може дълго да бъде източник на нестабилност

Снимка: БГНЕС

Ескалацията на напрежение в Украйна е неочаквана, трайното решение на кризата ще отнеме време и регионът може за дълго да бъде източник на нестабилност. Това заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев, като добави, че има заплахи и рискове и за националната сигурност на България:

Най-сериозната заплаха е нарушение на доставките от природен газ. Всички останали в момента са или с минимална степен на вреда за националната ни сигурност, или със сравнително ниска степен на вероятност. Емиграционна вълна - съществен риск е, който може да ни постави на изпитание. Има и рискове, свързани с икономически интереси на България и на български юридически и физически лица, тъй като Украйна е на едно ключово место и там минава съществена част от трафика. Съществуват възможности от затруднения, включително и за доставка на някои стратегически суровини, дори ако щете и ядреното гориво. Това са неща, които са свързани с преките заплахи за страната. Но има и много, които са косвени заплахи, защото трайната дестабилизация на района ще доведе до много други косвени ефекти върху страната.

Йовчев каза това в Брюксел, където заедно с извънредната среща на външните министри се провежда редовен съвет по вътрешни работи. Темата е обсъждана и там, общата позиция е за намиране на решение по пътя на диалога. Очаква се министрите да излязат с категорична декларация, осъждаща руската военна намеса в Крим, и да призоват и двете страни за сдържаност. Въпросът за евентуални санкции срещу Русия също присъства в дискусиите, решения с днешна дата обаче не се предвиждат, защото Европейският съюз на този етап залага за дипломатическо решение, коментираха участници в разговорите.

Според непотвърдена все още информация на 6-и март – четвъртък, на извънредна среща в Брюксел ще се съберат и държавните и правителствени ръководители на 28-те, които да определят европейската позиция в зависимост от събитията в следващите дни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44