Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин ще разговаря в Киев и Одеса за правата на българското малцинство

Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи Кристиан Вигенин днес ще бъде в Киев и Одеса, където му предстоят политически срещи, както и разговори за правата на българското малцинство в Украйна:

Смятам, че това е важно, защото от една страна е добре ние да продължим диалога с украинското правителство и освен това да подчертаем факта, че България има специфични интереси в отношенията с Украйна. Първо, разбира се, свързани с икономиката, свързани със значението, които като цяло тези отношения имат за България, но и с особен акцент заради голямата българска общност, която живее в Украйна. Искаме с това посещение да дадем сигнал, че това не е въпрос, който можем да оставим на страна, и че отношенията между България и Украйна ще зависят и от това как новата власт в Украйна се отнася към малцинствата, конкретно към българското малцинство. 

По-рано временно изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов обяви, че няма да подпише решението на парламента за отмяна на закона за езиковата политика. Той позволява на малцинствата в Украйна, включително и на българското, да изучават майчиния си език.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44