Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Млад фермер" ще тръгне с промяна на наредбата

Новата програма за развитие на селските райони се очаква да бъде одобрена през септември както за България, така и за останалите страни - членки на ЕС. Някои от мерките обаче ще бъдат отворени по-рано със средства от бюджета, за да не губят фермерите годината за подпомагане. Това заяви в Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев

Явор Гечев уточни, че първата програма, която ще стартира по този начин, е „Млад фермер”, но тази стъпка ще бъде съпроводена задължително и с промяна на наредбата. Гечев обясни защо:
Има не много читави проекти по отношение на "Млад фермер". Аномалии, които... хора ги правят проектите, само за да вземат определената сума и след това не остават в сектора следващата година, което значи, че ние трябва да преразгледаме детайлно икономическите единици, които носят дадените култури. Идеята е не само "Млад фермер" като програма да тръгне, а да тръгне цялостна политика по отношение на младите хора в сектора, тоест и в другите мерки очаквайте много бонификации за младите, реални, бих казал, фермери, след което ще отворим частично досегашната мярка 121, особено проектите, които са с трайни насаждения.
Явор Гечев присъства на откриването в Пловдив на Международната селскостопанска изложба АГРА,  на която и тази година е широко застъпена темата за биологичното земеделие. 3 600 са вече регистрираните у нас производители, като само през миналата година те са се увеличили с 1 000. Заради по-изгодния пазар извън страната все още 90 на сто от произведените у нас биопродукти се изнасят.  Специалистите коментират, че са нужни повече инвестиции в техника за преработката им, което би ги направило по-достъпни и за българските потребители.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44