Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Атака" иска възстановяване на производството в "Кремиковци"

| обновено на 05.03.14 в 12:10
Снимка: БГНЕС
По предложение на "Атака" парламентът започна да обсъжда Проект за възстановяване дейността и производството на завода за непрекъснато леене на стомана в "Кремиковци". След близо два часа дебати, по предложение на "Атака"  решението беше отложено и  изпратено в икономическата комисия.

Депутатът от  Павел Шопов заяви, че трябва да се предприемат спешни мерки за възстановяване на дейността и производството на завода. Той припомни, че правителството често говори за връщане в строя на мощности, които са имали много голямо значени преди и могат да имат голямо значение за брутния вътрешен продукт.

Правителството нито юридически, нито в закона за бюджета може да отделя средства, за да възстановява производствена частна собственост. А това, че правителството може да анализира такава възможност и парламентът може да направи препоръка, аз мисля, че тук нямаме никакви противоречия. Но ние категорично не можем да задължаваме изпълнителната власт да прави бюджетни инвестиции и да се ангажира с решения при положение, че не е извесно каква ще бъде инвестиционната възвръщаемост, каза Румен Гечев от "Коалиция за България".

Според Алиосман Имамов от ДПС възстановяването на дейността на завода би довело до положителен социален и икономически ефект върху икономиката, но трябва да се има предвид, че заводът за непрекъснато леене на стомана вече не е част от имуществото на "Кремиковци" АД, а  е собственост на частно търговско дружество.

Опозицията обяви, че дебатът се използва за предизборни цели. Емил Радев от ГЕРБ обясни защо няма да подкрепят проекторешението: Какво в момента правим? Ще задължим правителството пак даде стотици милиони от парите на българските данъкоплатци да закупи едно разрушено предприятие, защото това е на практика решението, което се предлага тук да гласуваме. Оттам нататък, за да възстанови някакво производство, да се дадат още стотици милиони. Ако искаме в момента да осигурим най-платежоспособния клиент на една частна фирма на едни разрушени сгради и недвижими имоти, нека гласуваме това предложение.

Проф. Станислав Станилов от "Атака" заяви, че няма нужда да се товари бюджетът, тъй като има Българска банка за развитие, а на твърдението, че предложението не е икономически обоснована Волен Сидеров отговори: А кое е икономически обосновано? Да се разграбва България? Да се раздава това, което е останало от България на наши фирми. За милиони, милиони да се граби. Това е икономически обосновано, това е нормално. Обаче да се възстанови "Кремиковци" или да участва дори държавата... Защо държавата да не участва там? Защо да не вложи пари там държавата и примерно да бъде държавно частно дружество?"





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44