Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия извърши успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Топол"

Снимка: Васко Михайлов

Русия извърши успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Топол". Стратегическата ракета "РС-12М - Топол" е била изстреляна от полигона "Капустин яр", който се намира край Волгоград в Южна Русия. 

Целта на пуска е да се провери работата на някои перспективни бойни компоненти на междуконтиненталните балистични ракети, съобщи говорителят на Министерството на отбраната полковник Игор Егоров. По думите му учебната бойна част на ракетата е поразила успешно условната цел на полигона "Сари-Шаган" в Казахстан.

Пускът не беше изненада за САЩ, тъй като е бил съгласуван още преди да се изострят отношенията между двете страни във връзка с украинската криза. Според представител на Белия дом изпитанието е рутинно и двете страни се уведомяват взаимно за подобни действия съгласно поетите ангажименти по Договора за стратегическите нападателни оръжия.

Междуконтиненталната  ракета "Топол" има 3 степени и се изстрелва от подвижна платформа. Стартовата й маса е 45 тона и е способна да преодолее разстояние от 10 хиляди километра.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44