Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засега няма основание да се прогнозира спиране на газовите доставки заради кризата в Украйна

| обновено на 05.03.14 в 14:43
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски  обяви  в парламента, че дори ако възникнат проблеми със снабдяването с газ заради кризата в Украйна, страната ни има резерви за два месеца.

На този етап няма сериозно основание да се прогнозира спирането на газовите доставки заради кризата в Украйна, посочи премиерът Пламен Орешарски по време на блицконтрола в парламента. Премиерът увери депутатите, че правителството следи внимателно доставките на газ от „Газпром“ към Украйна, Европа и България:

Нямаме сериозни основания на този етап да прогнозираме спиране на газовите доставки. Украйна засега плаща. Дългът, който е натрупала, е несравнимо по-малък спрямо 2009-а година, когато имаше наистина голямо натрупване на неразплатени задължения. Ние от миналата седмица нагнетяваме газ в Чирен. Количествата там са такива, че при евентуално, подчертавам, евентуално спиране на газовите доставки, при рационализиране на доставките вътре в страната, бихме могли да ползваме това хранилище приблизително месец и половина. Като добавим и собствения газ - около 10 на сто от потреблението, това би ни дало известно спокойствие за два месеца напред.

Защитата на българското малцинство в Украйна е една от точките в плана за действие на Кризисния щаб, каза още Пламен Орешарски. Той припомни, че една от целите на вчерашните срещи на външния министър Кристиан Вигенин в Киев е била именно за зачитането на правата и свободите на сънародниците ни.

В това число е било подчертано, че ние не насърчаваме по никакъв начин действия, които да намаляват правата на гражданите от каквато и да е националност в Украйна, в това число например Закона за езиците. Ще се стремим и занапред да насърчаваме правителството в Украйна което и да е то при евентуални нови избори тази година да спазва правата и свободите на всички граждани на територията на Украйна, като естествено акцентът ни да бъде състоянието на нашето малцинство.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44