Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция разреши преминаването на американски военен кораб към Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция разреши преминаването през нейна територия на американски военен кораб, който пътува за Украйна. Опасността от промяна в статута на полуостров Крим, където има значителна турска диаспора от кримски татари, стана причина Турция да изрази по-категорична позиция.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин е изразил надежда, че в Крим ще бъде осигурен етническият и религиозен мир и спокойствие. Турският министър на външните работи Ахмед Давутоглу, който миналата седмица направи посещение в Украйна, заяви:

Ние сме готови на всичко, готови сме и на мобилизация, образно казано, за защитата на правата и юридическите свободи на нашите сънародници, кримските татари в Украйна.

Давутоглу акцентира върху запазването на териториалната цялост на Украйна, в пределите на която се намира Кримската автономна република. Анкара заема позицията, че правата на кримските татари ще бъдат по-добре защитени като граждани на държавата Украйна, а не ако са под контрола на Русия.

 

   



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44