Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН: Напрежението в Крим се е понижило

Снимка: www.un.org

Напрежението, което се наблюдаваше през последните дни в Херсонска област и Крим, се е понижило, но ситуацията остава несигурна, заяви заместник генералният секретар на ООН Ян Елиасон и призова всички страни да проявяват сдържаност.

От своя страна Съединените щати заявиха, че пристигането в Крим на наблюдатели на ООН или Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще позволи да бъде намерен изход за ситуацията в Украйна. Говорителят на Белия дом Джей Карни посочи: 

За Русия по-лекият изход се състои в това да подкрепи пристигането в Крим на наблюдатели от ООН или ОССЕ, които биха могли да дадат независима оценка на ситуацията на място, да преценят положението на етническите руснаци и да удостоверят, че правата им за защитени.

В различни европейски столици продължават дипломатическите совалки за намиране на мирен изход на кризата около Украйна. След среща в Париж с руския външен министър Сергей Лавров американският държавен секретар Джон Кери заяви, че е постигнато съгласие дискусиите във връзка със ситуацията в Украйна да продължат. Кери отбеляза, че има "нулеви очаквания" за пряка среща на външните министри на Украйна и Русия.  

Днес Джон Кери и Сергей Лавров ще разговарят в Рим.

Междувременно Канада обяви, че прекратява участието си в руско-канадската Междуправителствена комисия, която има за цел да развива двустранните икономически отношения. В комисията, създадена преди 20 години, има шест работни групи: за сътрудничество в областта на минното дело, земеделието, строителството, сътрудничество в северните зони и Арктика, в енергетиката и в космоса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44