Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Менда Стоянова: Законът за Сметната палата е политическа поръчка

| обновено на 06.03.14 в 12:19
Снимка: БГНЕС

Народното събрание започна обсъждането на Закона за Сметната палата, внесен от БСП и ДПС. С него се връща колективният модел за ръководство, което се състои от 9 души - председател и членове. Председателят и членовете се избират и освобождават от Народното събрание за срок от 7 години. Председателят не може да бъде преизбиран за втори мандат. 

Депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова обвини вносителите, че законът е политическа поръчка на БСП и ДПС, с която Сметната палата се превръща в инструмент за рекет към "свои" и репресия към "чужди". 

Един от вносителите на закона - Йордан Цонев от ДПС, увери, че новият закон всъщност връща стария от преди 2011-а година: 

Всички текстове - и за професионална квалификация, са възстановяване на закона, с който под председателството на същия председател на Сметната палата България затвори глава 28 и беше приета в Европейския съюз.

Йордан Цонев цитира случай за намеса на ГЕРБ в работата на Сметката палата, като бившият вътрешен министър Цветанов е поискал в доклада си Сметната палата да включи предложен от него текст. Това нажежи емоциите в залата и ГЕРБ поиска председателят на Палатата Валери Димитров да каже в залата дали ГЕРБ са се намесвали в неговата работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44