Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яценюк: Украйна е готова да търси решение в диалог с ЕС, САЩ и Русия

| обновено на 06.03.14 в 11:41
Арсений Яценюк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е готова да търси решение в контактна група и в диалог с Европейския съюз, Съединените щати и Русия и призовава руската страна да отговори готова ли е да запази мира, или иска да продължи да нагнетява напрежението. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк в Брюксел, след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц

Яценюк, който по-късно ще участва и в извънредното заседание на Европейския съвет, подчерта, че кризата не е руско-украинска, а европейска и изисква спешни действия.

И Мартин Шулц, и Арсений Яценюк изразиха съжаление, че обстановката в Крим остава напрегната и че през последните часове има и нови руски провокации със затягането на блокадата на украинските военноморски сили. Шулц определи това като реална опасност ситуацията да стане още по-драматична и подчерта, че е необходим ясен европейски отговор:

Суверенитетът и правото на самоопределение на украинския народ трябва да бъдат гарантирани от Европейския съюз и всеки, който посяга на териториалната цялост на Украйна, трябва да получи отговор от Европейския съюз.

Двамата с Арсений Яценюк са били на едно мнение, че евентуални европейски санкции срещу Русия трябва да са прецизни и целенасочени, за да имат ефект.

От Европейския парламент Яценюк отправи призив към Путин да изтегли военните си от Украйна и подчерта, че сред различните варианти за изход от кризата, неговата страна предпочита мирния:

Ние се придържаме към варианта "политическо решение”, но то зависи от Русия и от това дали тя е готова да разреши конфликта и да води истински дебати за стабилизиране на ситуацията, или както винаги ще бъде неотстъпчива и ще продължи да нагнетява напрежение, както направи в последните часове.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44