Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините искат 3 процента от плоския данък да бъдат за местните бюджети

Общините настояват 3 процента от плоския данък да влязат в местните хазни от догодина. Това стана ясно по време на Общото събрание на Националното сдружение на общините.

Общините се надяват на част от данъка върху доходите на физическите лица, както е в много европейски страни, обясни за "Хоризонт" заместник изпълнителният директор на кметското сдружение Емил Савов.

Това, което искаме, за което сме си стиснали ръцете с премиера, е част от сегашния данък, а той като цяло около два милиарда и 300 се събират годишно от него. Примерно до 30 процента от него, това е обсъждането в момента, да стане местен, обясни Савов.

Всеки общински съвет ще определя неговия размер в рамките на закона.

В момента имаме плосък данък от 10 процента. Държавата да запази, да речем, една ставка от 7 процента от този данък и всеки Общински съвет да реши до 3 процента колко да бъде ставката, плащана от гражданите, които работят или които живеят там. Това е още един въпрос, който се обсъжда, допълни Савов.

Обмисля се и какви разходни отговорности биха поели общините за сметка на новите приходи.

При 3 процента общинска ставка около 700 милиона биха постъпили в общината, а не в централния бюджет. Все пак това е един нов ресурс, доста голям. Той удвоява собствените ни приходи в момента. Тук има две контратези. Едната е, че все пак излизаме от кризата с много големи дефицити - около 150-200 милиона просрочие. И след това да мислим коя от сегашните делегирани дейности, които се финансират с трансфер, да бъдат поети от общините са сметка на новия общински приход. Заплатите да се финансират от общински приходи, а не сега като трансфер от държавата, а те са около 200-200 и няколко милиона за всички, общини годишно, каза заместник изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Емил Савов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44