Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски миноносец идва в Черно море за учение на военноморските сили

Снимка: wikipedia
Американският ескадрен миноносец "Тракстън" днес премина през пролива Дарданелите на път към Черно море, за участие в съвместни учения с български и румънски военноморски сили. При преминаването през пролива "Тракстън" беше съпровождан от катери на турската брегова охрана.

Корабът принадлежи към ударната военноморска група на самолетоносача "Джордж Буш". Корабът е потеглил вчера от базата на НАТО на остров Крит. Според специалистите "Тракстън" изпълнява оперативни задачи в зоната на действие на шести американски флот, която покрива Европа и Африка.

Според договора "Монтрьо", уреждащ режима на преминаване на военните кораби през турските проливи, Турция е в правото да разрешава това, или не. Интересното е, че искането за преминаването на американския миноносец през Дарданелите дойде непосредствено след като НАТО обяви, че прекъсва всякакви общи инициативи с Русия заради кризата в Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44