Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП изключи от партията Георги Първанов и Румен Петков

| обновено на 07.03.14 в 17:30
Снимка: БГНЕС
Националният съвет на БСП прекрати членството в партията на Георги Първанов и Румен Петков. Изключени са още бившият здравен министър Евгений Желев, кметът на Перник Росица Янакиева,  проф. Георги Близнашки, Емил Константинов -лидерът на монтанската организация на БСП, която цялата застана зад Георги Първанов, кметът на Попово Людмил Веселинов, Владимир Калчев - бивш лидер на БСП  -Добрич и Бойка Арабаджиева от Кирково. Цвета Пенкова, която е член  на Националния съвет,   сама е подала заявление за напускане. 

Мотивите за прекратяване на членството са публичните изяви и действия в подкрепа на други изборни листи и за действия, които уронват престижа и единството на БСП и устава на партията, заяви заместник-председателя на Националния съвет на левицата Янаки Стоилов.

В решението на Националния съвет е записано още, като предупредителен текст, партийните организации, които имат членове, които участват или подкрепят други листи и системно нарушават устава да предприемат съответните действия според устава на БСП.

С отделно решение пленумът на БСП  прекрати членството на професор Георги Близнашки за уронване престижа на партията и системното нарушаване на устава. Близнашки подкрепи протестите на студентите срещу правителството. Той е и в инициативния комитет в подкрепа на поискания от президента Росен Плевнелиев референдум.

От 103-ма, присъствали на Националния съвет на БСП, "за" изключването на съпартийците са гласували 85 души, двама са се въздържали, а трима са били "против". Сред несъгласните са Светлана Шаренкова и депутатите Георги Кадиев и Кирил Добрев.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44