Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото за радикален ислям в Пазарджик се отлага за 17 март

Подсъдимите имами поискаха да бъдат оправдани

| обновено на 07.03.14 в 18:32
Снимка: БГНЕС
Делото за радикален ислям в Пазарджик се отлага за 17 март. Очаква се тогава да бъдат произнесени и присъдите на 13-те имами, обвинени в проповядването на антидемократична идеология и членство в ислямитската органидация "Ал Уакф Ал ислями".

В Пазарджишкия окръжен съд 13-те подсъдими за радикален ислям имами поискаха да бъдат оправдани. Пред съдебния състав соченият за ръководител на българската клетка на ислямската организация "Ак уакф ал ислями" Саид Мутлу каза: Аз не съм виновен, не съм проповядвал против държавата и дейността ми изцяло е под контрола на Главното мюфтийство.

Оправдателни присъди поискаха и останалите 12 мюсюлмански духовници. Неочаквано на финала на делото пристигна и депутаътт от ДПС Хюсеин Хасъзов, който скандализира с изказването си преди месец депутатите в Народното събрание. Той обясни появата си в съда като законодател, който иска да види как на практика се прилага закона.

Вие нали знаете, че Конституцията забранява да бъде записван или филмиран или който и да е без неговото изрично съгласие
, обърна се Хафъзов към журналистите, които го попитаха защо е в залата. На въпрос дали нещо го притеснява депутатът отговори: Не. Аз не виждам и подсъдимите даже да са притеснени. Голямата свобода е свободата в истината. Само истината гарантира истинска свобода.

Страните в процеса видяха в появата на Хафъзов опит за политически натиск върху съда. За подобно съмнение заговори и адвокат Владимир Радев. Според него т.нар "имамско дело" е било създадено, за да обслужва ГЕРБ: Делото започна и стана активно по времето на управлението на ГЕРБ. Процесът започна 2012-а година, трябваше да приключи през 2013-а. Тогава имаше избори. Не го изключвам като вариант.

Делото продължава. Очаква се тази вечер съдия Ивета Парпулова да обяви датата за произнасяне на присъдите на 13-те имами.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44