Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм за дивите коне в Родопите показват в Швеция

В Родопите отново препускат диви коне
Снимка: www.ru.wikipedia.org

Шведската национална телевизия ще излъчи документален филм за дивите коне на Източните Родопи. Лентата ще бъде показана в специализираното предаване на медията „Сред природата”. 

Телевизионният екип засне част от филма в района на селата Нановица и Сбор, където по българо-холандски проект за първи път бяха разселени диви коне. Шведите са проявили интерес и към местни редки породи като каракачанския кон, но най-впечатлени са били от природата на Източните Родопи. Екипът ще се върне в България през май, за да снима малките кончета, които се очаква да се родят по това време. 

В момента край двете села свободно се отглеждат 46 диви коне. Наскоро в едно от стадата се е родило кончето Кирчо, кръстено с първата буква от името на майката Кева. Има идея районът на село Сбор да бъде обявен за едно от местата в Европа, където дивата природа се завръща. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44