Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всяка четвърта жена в България е била жертва на насилие

28% от българските жени са били жертва на физическо насилие, а 10 на сто и на сексуално насилие. Данните са от последното изследване на Европейския съюз по повод 8 март - Международния ден на жената.

Стряскащ е факта, че много малка част от тези жени споделят това, което се е случило, още по малко от тях споделят  институциите. Усилията са да има стратегия за борба с насилието върху жени и план за действие, каза евродепутатът Антония Първанова:

Всеизвестнет е проблемът, че в голяма част от страните членки, насилието върху жени, особено в семейството, се смята за табу за органите на реда и това са вътрешни отношения, в които не трябва да се намесваме. Също така няма единна дефиниция, няма единна релация и ако един мъж набие един друг мъж на улицата, това си е престъпление, зависи колко силно са го наранили, но ако един мъж набие една жена, и особено ако е в интимни отношения или съпружески, това няма да попадне под ударите на закона.

Антония Първанова обясни, че за първи път Европарламентът има право да излезе с предложение за законодателство към Европейската комисия. От 2009 година досега има само осем такива като те не са завършили. Това е първата законодателна инициатива, която успя да мине, добави Първанова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44