Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки хиляди участваха в демонстрации и контрадемонстрации в цяла Украйна

Снимка: ИТАР-ТАСС
ИТАР-ТАСС съобщава за "многохиляден митинг" с руски знамена в Одеса. Според руските медии най-малко десет хиляди души са скандирали лозунги в подкрепа на Русия и спецчастите "Беркут“, участвали във февруарските размирици в Киев. Хиляда и петстотин души са демонстрирали за Русия в Донецк и около три хиляди в Луганск. Общото искане на демонстрантите е било за референдум, с който Украйна да получи федеративно устройство и да се включи в митническия съюз с Русия.

Митинги за националното единство имаше в Одеса и други градове, но в Луганск се стигна до сблъсъци с проруските активисти, които завзеха за кратко и областната администрация. Опасенията от размирици принудиха лидера на партия "Удар“ Виталий Кличко да отмени планираната проява в Донецк.

Киевски медии съобщават за отвличането на двама украински журналисти от руски войници при опита им да преминат в Крим. От вчера кримските власти прекратиха излъчването на украиноезични телевизии.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44