Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският премиер Арсений Яценюк ще посети Вашингтон по покана на Барак Обама

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама покани изпълняващия длъжността министър-председател на Урайна Арсений Яценюк. Двамата се очаква да се срещнат в сряда в Белия дом и да обсъждат възмоностите за мирно разрешение на руската военна интервенция в Крим.

С поканата Вашингтон изпраща ясен сигнал на Москва, че намира Арсений Яценюк за легитимния лидер на Украйна, противно на мнението на Кремъл, откъдето смятат, че сегашното правителство в Киев е дошло на власт след противоконституционен преврат.

Разговорите в Белия дом ще се състоят малко преди референдума за присъединяването на Крим към Русия. По тази тема заместник-съветникът по сигурността на президента Барак Обама Тони Блинкин заяви за телевизия Ен Би Си, че Америка, както и по-голямата част от света, няма да признаят резултатите. В същото време по въпроса за ролята на Русия за кризата в Украйна, Билкин каза: Русия има избор. Тя може да продължи в същия дух и да срещне още по-голяма изолация и да плати още по-голяма цена, или да се възползва от възможността да разреши това по дипломатичен начин, който да адресира притесненията й, но и да възстанови суверенитета на Украйна.

Заместник-съветникът по сигурността на президента Обама допълни, че мерките, наложени от САЩ и Европа на Русия, вече оказват своето влияние: Финансовите пазари и рублата в Русия достигнаха ниски нива. Инвеститорите не са сигурни, че искат да стъпват на този пазар заради нестабилността. 

Украйна очаква да подпише след седмица политическата част на споразумението за асоцииране с Европейския съюз, съобщи външният министър Андрий Дещица.

Президентът на Китай Си Цзинпин призова за сдържаност и конструктивност на страните в украинската криза. В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел китайският лидер е определил ситуацията в Украйна като твърде комплицирана и чувствителна.

До този момент Пекин е проявил слаб интерес за дипломатическа намеса или финансова помощ за Украйна, отбелязва агенция Ройтерс.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44