Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има реална опасност от преливане на река Соколница и наводняване на гълъбовското село Обручище

Има реална опасност от преливане на река Соколница и наводняване на гълъбовското село Обручище, осма година кметът Илия Марков очаква държавата да отпусне средства за почистването й.

Всяка година напролет селото се наводнява от водите на река Соколница, задръстена с пепелина, отпадъчен продукт от производството на ТЕЦ "Контур Глобул" и частично от дейността на "Мини Марица-изток". Въпреки че миналата година бяха възстановени дигите край реката, един прилив ще ги отнесе отново, категоричен е кметът. Според него държавата е длъжна да отпусне средства за почистването на един километър от коритото й, но и собствениците на централата трябва да изпълнят корпоративните си задължения и да се включат в тази дейност. Макар че от две години в теца не е имало аварии и изхвърляне на пепелина в реката, тя е задръстена от години. Само в регулацията на селото от коритото трябва да бъдат извадени между 30 и 40 хиляди кубически метра наноси.

По думите на Илия Марков областният управител на Стара Загора е поела ангажимент да съдейства за отпускането на средства от републиканския бюджет. Във връзка с преливането на реките Сушица и Соколница и на язовира в село Пъстрово, Живка Аладжова два пъти събира областния щаб за защита при бедствия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44