Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Елешница искат промяна на статута на 18 хиляди дка гори

Снимка: Уикипедия

Жители на разложкото село Елешница заплашиха с гражданско неподчинение и затваряне на пътища, ако не се преразгледа решението за признаване на 18 хиляди декара гори  над селото като собственост на община Белица.

Казусът е спорен заради това, че с президентски указ от януари 2001 г. Елешница преминава от община Белица към Разлог. Спорните гори са в землището на Елешница и до този момент са третирани като държавни. Община Разлог не ги е заявила като административен принципал на селото. Оказа се обаче, че община Белица е направила това още 2000 г., твърди кметът Ибрахим Палев.

Тези гори още от миналата година сме ги заявили и ги искаме. Спряха ни процедурата. Не знам за какво. Никакво обяснение не ни дадоха. Сега нещата са на финала и от там някой пак се опитва да прави политика от това нещо, обясни Палев.

От общинската управа в Разлог заявиха, че са изискали цялата документация, свързана с възстановяването на въпросните гори на община Белица, и са категорични, че ще водят дела срещу това решение, което е пренебрегнало факта, че Елешница вече е в друга община. Жителите на селото, създали тези дни инициативен комитет за защита на местните интереси, обясниха от какво се опасяват и какви действия ще предприемат.

Дървената мафия ще унищожи и малкото хубава девствена гора, която е останала. Ще противодействаме с всички сили. Най-напред ще опитаме да затворим входящите и изходящите пътища за Елешница. Ако това не стане, ще затворим пътища от националната мрежа и така. Няма да допуснем да се случи, каза един от жителите.

Тази вечер ще се проведе общоселско събрание в село Елешница, на което са поканени кметовете и на двете общини, както и експерти от институциите, издали решенията за статута на проблемните 18 хиляди декара стари гори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44