Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив започна Международният конкурс за вина и спиртни напитки

Снимка: www.balkanswine.eu

При засилен интерес от страна на чуждестранни фирми в Пловдив започна Международният конкурс за вина и спиртни напитки. Наградите на победителите ще бъдат връчени на традиционната изложба "Винария", която се открива на 2-ри април в Пловдивския панаир. 

От 51 участници в конкурса, 37 са от чужбина - основно от Италия, Чехия, Македония и Молдова, съобщи Радослав Радев - председател на Националната лозаро-винарска камара. В 20-членното жури, което трябва да оцени общо 400 проби вина, има 12 чужденци, сред тях сомелиери, търговци и ресторантьори.

По думите на Радослав Радев, към момента в Националната лозаро-винарска камара има регистрирани 260 винопроизводители, като броят на малките изби непрекъснато расте. Причината за това е разширяването на лозовите масиви, както и възможностите за развитие на винен туризъм. Според него лозарският сектор има още потенциал да увеличи усвояването на средства от Европейския съюз, тъй като половината от лозята в България са на възраст над 25 години и предстои изкореняването им и засаждането на нови.

Колкото до сивия сектор в бранша, Радослав Радев подчерта, че не може да се каже какъв процент заема, но съобщи, че експерти на камарата работят върху нов законопроект за виното и спиртните напитки със сериозен акцент върху незаконното производство. Председателят на Националната лозаро-винарска камара каза още, че промените няма да са насочени към домашното производство на вино и ракия, което е вековна традиция. В традицията няма нищо лошо, стига контролните органи да си вършат добре работата, допълни Радослав Радев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44