Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първанова: Съдържанието на трансмазнини в българските храни трябва да се обозначава върху етикетите

Снимка: БГНЕС

Съдържанието на трансмазнини в българските  храни да се обозначава върху етикетите  още преди Европейската комисия да е взела решение за това. Предложението  на родителски организации и на евродепутата Антония Първанова беше направено по време на дискусия  за опасността от трансмазнините.

В САЩ, трансмазнините са вече забранени след научно доказателство за техния вреден ефект. Европа обаче си даде срок за обсъждане на проблема до края на годината, каза Първанова.

Ако трансмазнините са вредни в Съединените щати, малка е вероятността да очакваме, че те ще са полезни или безвредни в ЕС.

Според Първанова, България може да реши изпреварващо да обозначава трансмазнините върху храните, особено върху вафли, бисквити и шоколад-продукти, консумирани предимно от деца. Според Райна Иванова - експерт от Агенцията по храните, страната ни ще изчака решението на Брюксел.

Ние смятаме, че трябва да се получат данните, да се направи анализ на всичките държави-членки и тогава да бъде включено това, тези изисквания за трансмазнините.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44