Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Ердоган единни, че позицията, суверенитетът, териториалната цялост и политическото единство на Украйна трябва да бъдат защитени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган са изразили в телефонен разговор позицията, че суверенитетът, териториалната цялост и политическото единство на Украйна трябва да бъдат защитени на всяка цена. Било е подчертано, че рискът от конфронтация в Крим трябва да бъде премахнат, а също, че планираният да се проведе на 16-и март референдум за присъединяване на Крим към Русия е "изключително съмнителен" и "незаконен".

Подчертана е била важността от изпълнение на международните задължения за преодоляване на кризата в Украйна, както и че е особено важно да бъдат положение усилия за формиране на "международна контактна група" и на комисия, която да разследва инцидентите с насилие от последните седмици.

Ердоган е заявил, че Турция е готова да помогне за сформиране на международна контактна група, тъй като има близки отношения с Украйна и Русия, както и специални отношения и контакти с кримските татари.

Турция нееднократно вече заяви, че ще подкрепи кримските татари, за да защити техните права на граждани на държавата Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44