Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Крим прие декларация за независимост

| обновено на 11.03.14 в 21:09
Снимка: Дневник

Парламентът на Крим прие декларация за независимост на републиката, съобщи ИТАР-ТАСС.
Този документ е необходим за провеждането на референдума в неделя и последващото възможно влизане на Крим в състава на Русия, уточни източник от местните власти.

С бързи темпове в Крим върви подготовката за референдума в неделя за статута на полуострова, съобщи руската държавна телевизия. Бюлетините се печатат на три езика - руски, украински и на езика на кримските татари. Напредва и формирането на местните въоръжени сили, чиято първа задача ще бъде да осигуряват реда по време на референдума, съобщи новият кримски премиер Сергей Аксьонов:

Нямаме намерение да воюваме с когото и да било или да демонстрираме агресивност. Искаме самостоятелно да вземаме своите решения и за да не ни се оказва натиск, създаваме собствени въоръжени сили. Сега те гарантират реда по улиците и аз съм убеден, че ще осигурят и нормалното провеждане на референдума. Според мен след допитването те ще постъпят на служба в руските въоръжени сили

Новата проруска власт в Крим не е призната от централната власт в Украйна, която обяви за незаконен предстоящия референдум в неделя.

Руското външно министерство обяви, че смята за напълно законна приетата днес от парламента на Крим декларация за независимост, а външният министър Сергей Лавров е заявил пред американския държавен секретар, че трябва "да се уважава правото на жителите на Крим самостоятелно да определят съдбата си в съответствие с нормите на международното право. 

Германският канцлер Ангела Меркел пък оприличи ситуацията в Крим с анексия от Русия. По думите й Русия е откраднала Крим от Украйна.

Пратеникът на ООН в Украйна Иван Шимонович засега се отказва да отиде в Крим поради съображения за сигурност и логистика.

Говорителят на ООН обясни, че Шимонович няма да отиде в Крим предвид логистичната ситуация и факта, че летището в Симферопол е затворено за полети от други части на Украйна.

Бюрото за демократични институции и човешки права на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа също не предвижда да изпраща наблюдатели на референдума в Крим, тъй като не е получило покана.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44