Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янукович: Насрочените за 25-и май президентски избори в Украйна са нелегитимни

Не само оставам единственият легитимен президент на Украйна, но и върховен главнокомандващ, заяви той

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият украински президент Виктор Янукович заяви на пресконференция в руския град Ростов на Дон, че обявените за 25-и май президентски избори са абсолютно нелегитимни. 

Властите, които ще бъдат избрани в резултат на това гласуване, също ще бъдат незаконни, подчерта Янукович:

Искам да припомня, че не само оставам единственият легитимен президент на Украйна, но и върховен главнокомандващ. Не съм прекратявал предсрочно своите пълномощия, аз съм жив и не са ме отстранявали от длъжност според предвидения в конституцията ред

Отстраненият държавен глава на Украйна описа сегашната обстановка в страната като пълно беззаконие и подчерта, че сегашните власти се опитват да провокират гражданска война. Той обвини Запада, че е сляп и е забравил какво е това фашизъм, защото подкрепя преврата в Украйна. Бившият украински президент заяви, че финансовата помощ на САЩ за управляващите в Киев е незаконна и обяви, че ще се обърне към американския Конгрес и Сенат с молба да дадат правна оценка на сегашната власт. 

Украйна преживява тежък период, но ние ще преодолеем тези смутни времена,  каза още Янукович и обеща когато обстоятелствта позволят, веднага да се върне в Киев. 

Това е второто публично появяване на Виктор Янукович откакто напусна Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44