Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК е наложила санкции за над 8,5 милиона лева за 2013-а

Петко Николов
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията наложи санкции за над 5 и половина милиона лева за антиконкурентно поведение на пазара през миналата година. Образувани са 33 производства за забранени споразумения между предприятията или за злоупотреби с господстващо положение и повече от 1 500 производства по Закона за обществените поръчки, за концесиите и Закона за защита на конкуренцията. Общо санкциите са в размер на 8 милиона и 600 хиляди лева.

Проверките през годината са извършени в чувствителни сектори от икономиката, пряко засягащи интересите на потребителите. Сред тях храните, лекарствата, енерго и топлоснабдяването и ВиК услугите. Една от най големите санкции в размер на два милиона 322 хиляди лева е наложена на няколко дружества - производители на слънчогледово олио и техните дистрибутори заради договарянето на цените на пазара в разрез с конкуренцията.

Повече от милион и половина лева е санкцията на ЕНЕРГО-ПРО при продажби на електрозахранването на ВиК Добрич, което от комисията са разтълкували като злоупотреба с господстващо положение при продажбата на електрическа енергия. Отново заради злоупотреба с господстващо положение, но на пазара на дялово разпределение е санкционирана и "Топлофикация-София". Размерът на глобата е близо 340  хиляди лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44