Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Страсбург пак осъди България

Европейският съд за правата на човека осъди България да плати 4 хиляди евро на суданския гражданин Абду. Става дума за расистко нападение пред Централните софийски хали през 2007-а година, което прокуратурата е отказала да разследва.

Мъжът и негов приятел, също суданец, са нападнати от група скинхедс. Абду е заплашен с нож и наричан "мръсен негър".
Съдът в Страсбург упреква българските разследващи, че не са положили усилия да разграничат нападенията и насилието на расистка основа от останалите дела и да вземат всички мерки, за да проверяват дали има такъв елемент, каквото е задължението им по Европейската конвенция за правата на човека.

Да се третират расистки мотивираните насилия наравно с дела без расистки елемент е равносилно на затваряне на очите пред специфичната природа на актове, които са особено разрушителни за основните права, пише в решението по делото "Абду срещу България".

По това дело Европейският съд по правата на човека е установил и нарушения на забраната на нечовешкото и унизително третиране и забраната за дискриминация.
По повод поредната осъдителна присъда срещу страната ни адвокат Маргарита Илиева, директор на "Правна програма" на БХК, която е водила делото, казва, че тя е своеобразно предупреждение за нездравата работа на прокуратурата по дела за престъпления от омраза и прогнозира, че расистките деяния от есента на 2013-а г. също ще свършат с решения срещу държавата, ако прокуратурата не започне да прилага Наказателния закон за насилието от омраза.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44