Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК излезе с предложение за нов механизъм, който да гарантира върховенството на закона във всички страни-членки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия излезе с предложение за нов механизъм, който да гарантира върховенството на закона във всички страни - членки. Очакванията са след време този механизъм, заедно с редовните доклади за корупцията в целия Европейски съюз, да замести мониторинга над България и Румъния.

Председателят на Еврокомисията Жозе Барозу обясни, че новото предложение запълва празнината между наказателните процедури, които не обхващат всички сфери, и крайните мерки за лишаване на държави от право на глас, предвидени в Лисабонския договор.

Механизмът предвижда ако има опасност от системно неспазване на върховенството на закона и демократичните норми в дадена страна, Европейската комисия да оцени ситуацията и да издаде препоръки, обвързани с крайни срокове. Комисията ще осъществява и мониторинг как се спазват тези препоръки.

България не беше спомената при представянето на механизма. Дадените примери за системна заплаха за върховенството на закона бяха от Унгария и Румъния.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44