Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отново антиправителствени протести в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Турция отново е обхваната от антиправителствени демонстрации, този път заради смъртта на 15-годишно момче. То почина от нараняване в главата от изстреляна от полицията газова граната при потушаването на протестите за парка "Гези" миналото лято. Момчето почина след 268 дни в кома в болницата.

В Истанбул, на централния булевард "Истиклял" се събраха стотици демонстранти. Полицията ги атакува със сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне. Станаха сблъсъци, има ранени и арестувани. На азиатския бряг на мегаполиса, в квартала "Кадъкьой" демонстрантите се опитаха да стигнат до централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието, скандирайки "Оставка" и "Убийци", но полицията ги атакува със сълзотворен газ. Демонстрантите се барикадираха зад един градски автобус и замеряха полицаите с камъни.

В столицата Анкара няколкостотин студенти от Близкоизточния университет участваха в демонстрация в центъра "Къзълай". Те отказаха да се подчинят на призивите на полицията да се разпръснат и се стигна до сблъсъци .Един младеж едва не беше сгазен от  бронирана полицейска кола. Има арестувани.


Демонстрации се проведоха и в градовете Ескишехир, Анталия, Мерсин. Днес двата най-големи профсъюза свикват от 12 часа обща протестна стачка. Опозиционната Народно-републиканска партия организира траурни прояви за Елван Атилла, а няколко изпълнители отмениха концерти.


Турският президент Абдуллах Гюл изрази съболезнования на семейството на момчето, но те предизвикаха силни протести в социалните мрежи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44