Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барозу: Русия да прекрати всички усилия за анексиране на Крим

| обновено на 12.03.14 в 15:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако Русия анексира Крим, Г-7 и Европейският съюз ще предприемат индивидуални и колективни мерки срещу нея. Това гласи обща позиция на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и Съединените щати, подписана също от председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Те призовават Русия да прекрати усилията си за промяна на статута на Крим, както и действията си в подкрепа на предстоящия в неделя там референдум.

Подобен референдум няма да има правен ефект, пише в позицията, в която Г-7 и Европейският съюз категорично заявяват и че няма да признаят резултатите от него. Като причини те посочват нарушенията на конституционния ред и международните норми, липсата на адекватна подготовка за подобно допитване, както и сплашващия ефект от присъствието на руски войски на полуострова.

Г-7 и Европейският съюз отново призовават Русия незабавно да намали напрежението в района, да изтегли войските си, да започне диалог с украинското правителство и даде възможност за решаване на проблемите чрез международно посредничество.

Призоваваме Руската федерация да прекрати всички усилия за анексиране на украинската автономна република Крим. Всеки опит да се легитимира предстоящия в неделя референдум противоречи на украинската конституция и международното право и е незаконен, заяви председателят на ЕК Жозе Барозу. Той подчерта пред евродепутатите, че на този етап Москва отказва да се ангажира с предложенията на Евросъюза за контактна група, която да посредничи за изход от кризата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44