Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствени демонстрации в Турция, полицията използва сълзотворен газ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днешният ден в Турция се превърна в ден на масови антиправителствени протести във връзка със смъртта на 15-годишно момче Беркин Елван. Момчето почина от нараняване от газова бомба, която бе изстреляна от полицията при потушаването на протестите за парка Гези през миналото лято. Момчето бе улучено в главата, докато отивало да купи хляб за в къщи.

На погребението в Истанбул се стекоха хиляди хора и скандираха антиправителствени лозунги.Собственици на много магазини днес изключиха музиката в знак на солидарност към паметта на момчето. Известни изпълнители начело с кралицата на турската поп музика Сезен Аксу отмениха концертните си изяви, видни турски интелектуалци начело с писателя Яшар Кемал призоваха обществеността да не позволява на властите да убиват децата на Турция .

В столицата Анкара се състоя една от най-многолюдните антиправителствени демонстрации от миналото лято насам. Демонстрантите блокираха движението в центъра. Полицията ги атакува със сълзотворен газ и водни струи, за да ги разпръсне. Има ранени и арестувани.

Протестни антиправителствени демонстрации се състояха и в над 20 града на Турция, които на места продължават.

Турски медии съобщиха, че ЕП е изразил своята дълбока загриженост от последните твърдения за корупция по високите етажи на властта в Турция. В приетата с болшинство резолюция на ЕП се подчертава, че са необходими сериозни ангажименти и стабилна демократична основа в Турция.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44