Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работниците от "Напоителни системи" излизат на протест, блокират входа на Благоевград

Снимка: БГНЕС
Синдикатите в “Напоителни системи”-ЕАД започват стъпаловидни протести. Първият е обявен за днес по обед на входа на Благоевград и е организиран от най-големия клон в  дружеството - “Струма-Места”.

Забавявнето на заплатите в "Напоителни системи" се превръща в рецидив, а държавата се оказа най-лошият ни работодател
, каза Павел Черийски - заместник-председател на Федерация "Земеделие и гори" към КТ "Подкрепа".

Въпреки че приветстват промените в Закона, където ясно е фиксиран финансовият ангажимент на държавата към дейността на дружеството по ограничаване вредното въздействие на водите, работещите припомнят неразплатените от 2011-а година досега близо 13 милиона лева: Парите трябва да дойдат от Министерството на финансите в Министерството на земеделието и тогава да се разпределят към нас. В момента имаме дългове за около 20 милиона. Де факто дружеството, можем да кажем, е декапитализирано.

Протестите, които стартират днес в Благоевград, не са насочени към ръководството на "Напоителни системи" и ще търсят широка обществена подкрепа, уточни Павел Черийски: Срещу безхаберието на държавата протестираме. Ние сме гладни, ние си искаме заплатите. Очакват се протести в Пазарджик, Пловдив, в Сливен, Хасково, Монтана, Плевен. Търсим подкрепа и от земеделските производители, и от хората, които живеят около реките, които са застрашени от наводнения.

Председателят на Асоциацията на картофопроизводителите Венцислав Каймакамов потвърди, че ще подкрепи протеста в Благоевград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44