Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявен е публичен търг за корабостроителницата в Бургас

Снимка: БГНЕС

Корабостроителният завод в Бургас е обявен за разпродажба чрез публичен търг. Най-скъпият имот е оценен на 47 милиона лева. Заради забавено съдебно решение съкратените преди 3 месеца работници от предприятието не могат да получат неизплатените си заплати от Фонда за гарантиране на вземанията.

Публичният търг за разпродажба на имуществото на акционерното дружество "Бургаски корабостроителници" е обявен по искане на банката - кредитор на завода. Пред бургаския офис на финансовата институция вече трети месец съкратените от предприятието 150 работници протестират за неизплатени заплати. Те не могат да получат парите си заради забавеното съдебно решение по делото за обявяване в несъстоятелност на завода.

Новината за разпродажбата на имуществото на предприятието изненада протестиращите, които подготвят писмо с въпроси към областния управител на Бургас Павел Маринов. Според бившия директор по маркетинг и финанси Веселин Кабов до момента няма никаква информация за бъдещето на завода.

За мен е недопустимо да има назначен синдик, да се чака решение на съда каква ще е съдбата на "Бургаски корабостроителници" - ще се обявява в ликвидация или ще се приема някакъв оздравителен план, и в същото време някакъв частен съдебен изпълнител тръгва и го разпродава. Просто това са едни невероятни неща, които ни сварват и неподготвени и сега с колегите това говорим. Ще тръгнем да се консултираме с юристи, ще търсим съдействието на омбудсмана, на областния управител, за да видим какво да правим. Пет месеца са минали, а никой не иска да назове кой е реалният собственик на "Бургаски корабостроителници", каза Кабов.  

Освен банката, която е основен кредитор на бургаския завод, още 11 кредитори са осъдили дружеството. Пари от него има да получава и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44