Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медици и пациенти искат финансиране на плазмаферезата за лечение на хора с бъбречни проблеми

Снимка: БГНЕС

Медици и пациенти настояват Здравната каса да финансира плазмаферезата като ефективен метод за лечение на хора с бъбречни проблеми. Това беше обявено на днешния Световния бъбречен ден.

Борят на хората, които се нуждаят от лечение по метода, е много по-голям от пациентите, които чакат за бъбречна трансплантация. Предстои да бъде създадена работна група, която да приеме наредба, която да визира процедурата, както и лекарствата, с които се поддържат пациентите след извършената трансплантация.

Заместник-министърът на здравеопазването професор доктор Чавдар Славов обясни защо се прави тази стъпка:

Това нещо да бъде регламентирано, тъй че пациентите да не го заплащат от себе си.

От всички чакащи пациенти за трансплантация у нас, независимо дали за черен дроб, или за сърце, най-много са тези, които се нуждаят от бъбречна. 3400 души са на диализно лечение, а около 1000 души са чакащите в листата на Агенцията по трансплантации.

Колкото и скъпа да е плазмаферезата, парите за трансплантирания пациент в крайна сметка са по-малко, отколкото за човека на хемодиализа, обясни Славов.

Много се радвам, че наистина ще бъде създадена такава група и надявам се, това да стане много бързо, защото проблемът в момента с медикаментите опорочава всичките усилия на Агенцията по трансплантации и специалистите, каза Иван Димитров от Българския пациентски форум. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44