Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

113 милиона лева ще е максималната корекция по ОП "Околна среда"

Снимка: БГНЕС

113 милиона лева ще е максималният размер на финансовата корекция по проектите на общините с европейско финансиране по програма "Околна среда". Санкцията е заради нарушения при провеждане на обществените поръчки за проекти за депа за отпадъци и пречиствателни станции. Тя ще е за всички общини, с изключение на тези, за чиито проекти в предишни години е намалена стойността на европейското финансиране. 

Има вариант и за по-ниска финансова корекция, съобщи министърът на околната среда Искра Михайлова пред депутатите от парламентарната комисия по околна среда:

Могат обаче да станат 47, ако ние успеем да убедим Европейската комисия, че в случаите, в които има ясни решения на Агенцията за обществени поръчки, на Комисията за защита на конкуренцията и на Висшия административен съд по обществени поръчки, когато са били оспорвани и когато тези решения са подкрепили общините в техните решения по обществените поръчки, и трябва да бъде намерена форма, за да бъдат подкрепени общините в изпълнението на финансовите корекции. Дали това ще бъде споделена отговорност в случаите, в които има такива решения на нашите компетентни органи, или ще бъде специален фонд, с който да им се разрешават нисколихвени и безлихвени или някакви кредити, за да могат да покриват корекциите, но трябва да бъде намерен такъв механизъм.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44