Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Браншови организации оспорват законова промяна за минералните води

Снимка: БГНЕС

Няколко браншови организации са против промяната в Закона за водите, която предвижда да се даде право от едно находище с минерална вода да бутилират различни фирми. Сред несъгласните с промяната са Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците. 

Доста от фирмите, които бутилират минерална вода, настояват да се запази принципа една фирма за едно находище. 

Жана Величкова от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки:

В защита на интереса и на инвеститорите, и на потребителите ще сезираме Европейската комисия с официална жалба и ще стигнем и до съда. Защото категорично заявявам, че днес още един път чух как България е на път да наруши европейското право. 

Според фирмите по-добрият вариант е да се дадат разрешения за ползване на нови находища на минерална вода, от които в момента не се добива, вместо от едно находище да бутилират минерална вода няколко фирми: 

Петя Джонева от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки:

Всички знаем, че има множество извори. Нека те да стигнат до трапезата на българина. Да привлечем отговорни инвеститори. Само 2% от това, което съществува като богатство, е дадено. 

Според Министерството на околната среда не са нарушени европейските правила. Асен Личев, началник на отдел в екоминистерството, посочи: 

Ние, като държава не може да си замълчим, когато опонентите биха казали "има много находища, които са с питейни качества и за бутилиране", но в интерес на истината тези, които в момента има концесионери на тях, са най-ефективните. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44