Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внесоха обвинителния акт за взривовете в Челопечене близо 6 години след инцидента

Снимка: БГНЕС

Близо шест години след взривовете в поделение в Челопечене, Военноокръжната прокуратура внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу трима бивши офицери от Българската армия. На съд отиват Румен Цоков, заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по ресурсите, Димитър Петров, началник на щаба на бригада "Логистика", и командирът на поделението Мирослав Митов.

Тримата са обвинени, че не са изпълнили служебните си задължения във връзка с организацията и контрола по съхранението и унищожаването на бойни припаси и така са допуснали значителни количества взривни вещества и боеприпаси да не бъдат унищожени и да бъдат неправилно съхранявани на територията на поделението. В резултат на това са последвали поредица от взривове със значителна мощност, които са причинили повреди и разрушения на над 2000 сгради - къщи, училища, стопански сгради, на територията на София.

Изчислената от експертите щета е на обща стойност 7,5 милиона лева. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44