Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доставчиците на ток и парно търсят пряк контакт с потребителите

Снимка: Радио Видин

Една година след масовите протести на потребителите срещу енергийните монополи и безпринципното повишаване на цените почти нищо не е помръднало в законодателството за защита на техните права. Това е налагащото се мнение на потребителите. Много от тях се оплакват от шашми с цените, от “игра” с промоциите в ущърб на купувачите. За българина е екзотика да спечели дело в съда срещу търговци и доставчици на услуги. Българските потребители не използват лоста на съдебната система, за да защитят правата си. Има обаче и промени.

Доставчиците на ток и парно най-сетне потърсиха форма за пряк контакт с потребителите си. Появи се така нареченият обществен посредник в енергетиката. През миналата година ЧЕЗ въведе нова практика в обслужването. Създаде енергиен омбудсман и учреди съвет с участието на независими експерти и потребителски организации. Компанията предложи пакет от мерки, който включва по-дълги срокове за плащане на сметките и гъвкави възможности за разсрочване на плащането. В навечерието на Световния ден на потребителите, 15-и март, компанията пусна първото за българския електроенергиен пазар интернет приложение, което е реално време дава информация за аварийни прекъсвания на електрозахранването, извършване на планирани ремонти и смяна на електромери.

В деня на потребителите пък EVN България прие обществените посредници от общините в Югоизточна България, за да обсъди с тях възможностите за въвеждане на нови практики, като извършване на метрологична експертиза за сметка на дружеството след констатирано неправомерно ползване на енергия, включване на допълнителна информация във фактурите при промяна на цената на електроенергията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44